De datum van deze tocht is verstreken.

zaterdag 19/08/2023

Boottocht van Ronquières naar Strépy-Thieu, inclusief Hellend Vlak van Ronquières en scheepslift Strépy-Thieu. Terugkeer per bus of eigen fiets.

Het kanaal Charleroi-Brussel verbindt de vroegere steenkoolbekkens van Charleroi met de haven van Brussel. In de 20ste eeuw werd het steeds belangrijker dat meer en grotere schepen met hun kolen, staal en bouwmaterialen vlot tussen Wallonië en Brussel konden varen, hetgeen onmogelijk was met de vele kleine sluizen op het oude kanaal… In 1957 startte men met de aanleg van een nieuw breder en dieper kanaal en met de bouw van een ‘Hellend Vlak’ over een lengte van 1400m. De 16 kleine sluizen op het oude kanaal Charleroi-Brussel konden in één keer vervangen worden door deze ene constructie. Het Hellend Vlak van Ronquières werd in 1968 in gebruik genomen.

Onze boottocht start aan de voet van dit Hellend Vlak. In een groot waterbassin ‘sporen’ we naar boven en overbruggen een hoogteverschil van 68m. Boven gekomen zetten we koers richting Seneffe, waar het kanaal Charleroi-Brussel en het nieuwe Centrumkanaal samenvloeien.
Een korte stop in Houdeng-Goegnies biedt de mogelijkheid om de hydraulische scheepslift nr.1, gelegen op het historisch Centrumkanaal te bezoeken. De site werd geklasseerd als Unesco-werelderfgoed.
Vervolgens varen we op het nieuwe Centrumkanaal, dat over zo’n 500m als een soort aquaduct hoog boven het Henegouwse landschap werd aangelegd.
Onder het genot van een hapje en een drankje geniet je vanaf het dek van het schip van een weids uitzicht over de omgeving.

Ten slotte bereiken we de scheepslift van Strépy-Thieu. Na een afdaling van 73m in deze indrukwekkende kabellift varen we tot de kaai van Thieu, waar onze boottocht eindigt.
De terugkeer gebeurt met onze of uw bus of de eigen fiets.

Catering aan boord

Wil u graag iets eten tijdens een toeristische boottocht?
Wij bieden een aantal cateringmogelijkheden.
Reservatie op voorhand is verplicht.

Aan boord bieden we een uitgebreide keuze aan dranken:
>> Drankenlijst voor DE ARK en VIVALDI
>> Drankenlijst voor MOZART, VERDI en KATIMA

Wenst u iets te eten aan boord op een toeristische tocht? Dat kan:
>> Eenvoudige en lekkere maaltijden op DE ARK en VIVALDI
>> Eenvoudige en lekkere maaltijden op MOZART en VERDI

Aan boord zijn maaltijden die een speciale uitrusting vereisen (koelbox, grote verpakking, bord en bestek) niet toegestaan.
Een eigen boterhammetje meebrengen is wel toegelaten. Drank moet aan boord gekocht worden.

Onze schepen

De Rivertours schepen kunnen 30 tot 300 genodigden verwelkomen voor een evenement, een feest, een uitstap,... Elk schip heeft zijn eigen sfeer, kader en inrichting en is uitgerust met bar, audio- en multimedia apparatuur. Varen kan vanuit verschillende opstapplaatsen, met of zonder catering.

Verdi

Verdi

Mozart

Mozart

Vivaldi

Vivaldi

Katima

Katima

De Ark

Ark