De datum van deze tocht is verstreken.

Boottocht van Strépy-Thieu naar Ronquières Heenweg per bus of fiets, terugkeer per boot

vrijdag 18/08/2023

Het kanaal Charleroi-Brussel verbindt de vroegere steenkoolbekkens van Charleroi met de haven van Brussel. In de 20ste eeuw werd het steeds belangrijker dat meer en grotere schepen met hun kolen, staal en bouwmaterialen vlot tussen Wallonië en Brussel konden varen, hetgeen onmogelijk was met de vele kleine sluizen op het oude kanaal… In 1957 startte men met de aanleg van een nieuw breder en dieper kanaal en met de bouw van een ‘Hellend Vlak’ over een lengte van 1400m. De 16 kleine sluizen op het oude kanaal Charleroi-Brussel konden in één keer vervangen worden door deze ene constructie. Het Hellend Vlak van Ronquières werd in 1968 in gebruik genomen.

We brengen je per bus van Ronquières naar Thieu, waar de boottocht van start gaat.

Kort na vertrek bereiken we de de scheepslift van Strépy-Thieu. Deze indrukwekkende kabellift brengt het schip naar een 73m hoger gelegen kanaalgedeelte. Vervolgens varen we op het nieuwe Centrumkanaal, dat over zo’n 500m als een soort aquaduct hoog boven het Henegouwse landschap werd aangelegd.
Onder het genot van een hapje en een drankje geniet je vanaf het dek van het schip van een weids uitzicht over de omgeving.

Een korte stop in Houdeng-Goegnies biedt de mogelijkheid om de hydraulische scheepslift nr.1, gelegen op het historisch Centrumkanaal te bezoeken. De site werd geklasseerd als Unesco-werelderfgoed.

Vervolgens zetten we koers richting Seneffe, waar het kanaal Charleroi-Brussel en het nieuwe Centrumkanaal samenvloeien.

Tenslotte bereiken we het Hellend Vlak van Ronquières, dat we in een groot waterbassin naar beneden ‘sporen’. Zo overbruggen we een hoogteverschil van 68m. De boottocht eindigt aan de voet van het Hellend Vlak.

Beschikbare tickets

bus ticket - alle leeftijden Bus
€ 10,00  / ticket
volwassene
€ 25,00  / ticket
kind 3 t.e.m. 11
€ 15,00  / ticket
kind tot 3
€ 0,00  / ticket
€ 3,00  / ticket

Onze schepen

Onze schepen kunnen 25 tot 350 genodigden verwelkomen voor een feest, teambuilding, uitstap, seminarie...
Elk schip heeft zijn eigen sfeer, kader en inrichting en is uitgerust met bar, audio- en multimedia apparatuur. Varen kan vanuit verschillende opstapplaatsen, met of zonder catering.

Verdi

Verdi

Mozart

Mozart

Vivaldi

Vivaldi

Katima

Katima

Ark

Ark