Het kanaal Charleroi-Brussel verbindt de vroegere steenkoolbekkens van Charleroi met de haven van Brussel. In de 20ste eeuw werd het steeds belangrijker dat meer en grotere schepen met hun kolen, staal en bouwmaterialen vlot tussen Wallonië en Brussel konden varen, hetgeen onmogelijk was met de vele kleine sluizen op het oude kanaal… In 1957 startte men met de aanleg van een nieuw breder en dieper kanaal en met de bouw van een ‘Hellend Vlak’ over een lengte van 1400m. De 16 kleine sluizen op het oude kanaal Charleroi-Brussel konden in één keer vervangen worden door deze ene constructie. Het Hellend Vlak van Ronquières werd in 1968 in gebruik genomen.
Onze boottocht start aan de voet van dit Hellend Vlak. Kort na vertrek ‘sporen’ we in een groot waterbassin deze stalen waterbouwkundige constructie naar boven. Zo overbruggen we een hoogteverschil van 68m.
Boven gekomen zetten we koers richting Seneffe waar het kanaal Charleroi-Brussel samenvloeit met het nieuwe Centrumkanaal. We varen door een landelijk, ligt golvend Henegouws landschap.
Een deel van het nieuwe Centrumkanaal, over zo'n 500m, werd als een soort aquaduct hoog boven de stad La Louvière en andere dorpen aangelegd. Zo geniet je vanaf het dek van de boot van een weids uitzicht over de omgeving.
Op het einde van onze boottocht varen we de indrukwekkende scheepslift van Strépy-Thieu binnen. Na een afdaling van 73m in deze kabellift bereiken we de kaai van Thieu, waar onze boottocht eindigt.
Na aankomst te Thieu maken we nog een wandeling naar de hydraulische scheepslift n° 4 op het historisch Centrumkanaal. De gids geeft uitleg over dit unieke oude type scheepslift (site erkend als Unesco werelderfgoed).
De terugkeer gebeurt met onze of uw bus of de eigen fiets.
-------------------------------------------------------
Ter informatie: onder voorbehoud van toestemming van de Waalse Waterwegautoriteit :
wordt ofwel een bezoek aan de hydraulische scheepslift n°4 georganiseerd na de boottocht
ofwel een bezoek aan de hydraulische lift n°1 in Houdeng-Goegnies tijdens de boottocht
Wil u graag iets eten tijdens een toeristische boottocht?
Wij bieden een aantal cateringmogelijkheden.
Reservatie op voorhand is verplicht.
Aan boord bieden we een uitgebreide keuze aan dranken:
>> Drankenlijst
Wenst u iets te eten aan boord op een toeristische tocht? Dat kan:
>> Eenvoudige en lekkere standaard maaltijden
Aan boord zijn maaltijden die een speciale uitrusting vereisen (koelbox, grote verpakking, bord en bestek) niet toegestaan.
Een eigen boterhammetje meebrengen is wel toegelaten. Drank moet aan boord gekocht worden.
De Rivertours schepen kunnen 30 tot 300 genodigden verwelkomen voor een evenement, een feest, een uitstap,... Elk schip heeft zijn eigen sfeer, kader en inrichting en is uitgerust met bar, audio- en multimedia apparatuur. Varen kan vanuit verschillende opstapplaatsen, met of zonder catering.