Boottocht van Ronquières naar Strépy-Thieu, inclusief Hellend Vlak van Ronquières en scheepslift Strépy-Thieu *Terugkeer per bus of eigen fiets.

zaterdag 28/09/2024

Het kanaal Charleroi-Brussel verbindt de vroegere steenkoolbekkens van Charleroi met de haven van Brussel. In de 20ste eeuw werd het steeds belangrijker dat meer en grotere schepen met hun kolen, staal en bouwmaterialen vlot tussen Wallonië en Brussel konden varen, hetgeen onmogelijk was met de vele kleine sluizen op het oude kanaal… In 1957 startte men met de aanleg van een nieuw breder en dieper kanaal en met de bouw van een ‘Hellend Vlak’ over een lengte van 1400m. De 16 kleine sluizen op het oude kanaal Charleroi-Brussel konden in één keer vervangen worden door deze ene constructie. Het Hellend Vlak van Ronquières werd in 1968 in gebruik genomen.

Onze boottocht start aan de voet van dit Hellend Vlak. In een groot waterbassin ‘sporen’ we naar boven en overbruggen een hoogteverschil van 68m. Boven gekomen zetten we koers richting Seneffe, waar het kanaal Charleroi-Brussel en het nieuwe Centrumkanaal samenvloeien.
Een korte stop in Houdeng-Goegnies biedt de mogelijkheid om de hydraulische scheepslift nr.1, gelegen op het historisch Centrumkanaal te bezoeken. De site werd geklasseerd als Unesco-werelderfgoed.
Vervolgens varen we op het nieuwe Centrumkanaal, dat over zo’n 500m als een soort aquaduct hoog boven het Henegouwse landschap werd aangelegd.
Onder het genot van een hapje en een drankje geniet je vanaf het dek van het schip van een weids uitzicht over de omgeving.

Ten slotte bereiken we de scheepslift van Strépy-Thieu. Na een afdaling van 73m in deze indrukwekkende kabellift varen we tot de kaai van Thieu, waar onze boottocht eindigt.
De terugkeer gebeurt met onze of uw bus of de eigen fiets.

Beschikbare tickets

Ticket volwassene
€ 25,00  / ticket
Ticket kind 3 t.e.m. 11
€ 15,00  / ticket
Ticket kind tot 3
€ 0,00  / ticket

Algemene tickets

Fiets aan boord
€ 3,00  / ticket
Selecteer je vertrekplaats
PLANNING
PLAATS
10:00   Start
Ronquières: benedenzijde Hellend Vlak
16:00   Einde
Thieu: rue Port de Plaisance 4 - Kaai

Onze schepen

Onze schepen kunnen 25 tot 350 genodigden verwelkomen voor een feest, teambuilding, uitstap, seminarie...
Elk schip heeft zijn eigen sfeer, kader en inrichting en is uitgerust met bar, audio- en multimedia apparatuur. Varen kan vanuit verschillende opstapplaatsen, met of zonder catering.

Verdi

Verdi

Mozart

Mozart

Vivaldi

Vivaldi

Katima

Katima

Ark

Ark