Brussel, van oude haven tot hedendaags kanaal

Boottocht op het Zeekanaal + geleide wandeling Havenkwartier

Vrijblijvend een offerte aanvragen


Brussel wordt niet doorkruist door één, maar eigenlijk door twee kanalen: het kanaal Brussel-Charleroi en het Zeekanaal Brussel-Schelde. Deze twee kanalen komen samen onder het Saincteletteplein. Het oudste kanaal liet de schepen uit Willebroek en Antwerpen toe om hun goederen te verschepen tot in het hart van de stad. De eerste Brusselse haven situeerde zich in het kwartier dat vandaag de naam Sint-Katelijne draagt. Veel sporen van dit verleden zijn nu nog steeds te herkennen in de straatnamen, in de opbouw van de wijk en aan de huizen van toentertijd… Tijdens deze excursie ontdekt u aan de hand van concrete voorbeelden de ontwikkeling van Brussel, stad aan het water.


10:00:

Geleid bezoek aan de Sint-Katelijnewijk. Tijdens deze gegidste wandeling wordt u ondergedompeld in de geschiedenis van de stad. Talrijke tekenen tonen de aanwezigheid van de eerste haven van Brussel. Tot vandaag dragen de straten nog namen zoals: Steenkaai, Arduinkaai, Brandhoutkaai,… Talrijke vis- en mosselrestaurants, waterreservoirs, fonteinen, het oude rad,... zijn even zoveel tekenen van de aanwezigheid van die oude haven.

​12:00 - 12:15:

Inscheping (Havenlaan / Sainctelette - Brussel).

​12:15:

Vertrek boottocht.

Tijdens het varen ontdekt u Brussel en haar haven, de historische gebouwen van Tour & Taxis en de ‘Familistère’ Godin, de Maalderij, historische bruggen, nieuwe voetgangersbruggen en nieuwe parken nabij het kanaal. Verder is er het Domein van Laken, de Brusselse jachthaven en de nieuwbouw langs het kanaal in Brussel en Vilvoorde. U ontdekt ook hoe men de biodiversiteit in en langs het water probeert te verbeteren door o.a. nestplaatsen voor zwaluwen te creëren, groene oevervlotten te plaatsen enz… We varen verder door de noordelijke groene rand, langs Grimbergen en Kapelle-o/d-Bos tot voor de sluis van Zemst. We keren en varen terug naar ons vertrekpunt.

​16:15:

Aankomst en ontscheping (Havenlaan / Sainctelette).

> Wanneer: Heel het jaar mogelijk voor groepen die het schip afhuren (30 tot 60 personen) .

Of in combinatie met de Waterbus van 1/05 tot 31/10 (boottocht van 2u).

> Prijzen

huur schip: contacteer ons vrijblijvend voor een offerte op maat.

waterbus: € 7 pp (heen-terug)

Gids geleide wandeling: € 121 / 2u / 20pers

> Info & reservatie: Rivertours: T. 02 218 54 10 of info@rivertours.be

Onze schepen

De Rivertours schepen kunnen 30 tot 300 genodigden verwelkomen voor een evenement, een feest, een uitstap,... Elk schip heeft zijn eigen sfeer, kader en inrichting en is uitgerust met bar, audio- en multimedia apparatuur. Varen kan vanuit verschillende opstapplaatsen, met of zonder catering.

>> Klik hier voor onze afhuurprijzen

Verdi

Verdi

Mozart

Mozart

Vivaldi

Vivaldi

Katima

Katima

De Ark

Ark