Brussel, van oude haven tot hedendaags kanaal

Boottocht op het Zeekanaal + geleide wandeling Havenkwartier

Vrijblijvend een offerte aanvragen


Brussel wordt niet doorkruist door één, maar eigenlijk door twee kanalen: het kanaal Brussel-Charleroi en het Zeekanaal Brussel-Schelde. Deze twee kanalen komen samen onder het Saincteletteplein. Het oudste kanaal liet de schepen uit Willebroek en Antwerpen toe om hun goederen te verschepen tot in het hart van de stad. De eerste Brusselse haven situeerde zich in het kwartier dat vandaag de naam Sint-Katelijne draagt. Veel sporen van dit verleden zijn nu nog steeds te herkennen in de straatnamen, in de opbouw van de wijk en aan de huizen van toentertijd… Tijdens deze excursie ontdekt u aan de hand van concrete voorbeelden de ontwikkeling van Brussel, stad aan het water.


10.00u:

Geleid bezoek aan de Sint-Katelijnewijk. Tijdens deze gegidste wandeling wordt u ondergedompeld in de geschiedenis van de stad. Talrijke tekenen tonen de aanwezigheid van de eerste haven van Brussel. Tot vandaag dragen de straten nog namen zoals: Steenkaai, Arduinkaai, Brandhoutkaai,… Talrijke vis- en mosselrestaurants, waterreservoirs, fonteinen, het oude rad,... zijn even zoveel tekenen van de aanwezigheid van die oude haven.

​12.00u:

Inscheping (Havenlaan / Sainctelette - Brussel).

​12.15u:

We varen van hartje Brussel, door de haven van Brussel naar de Groene Gordel. Deze boottocht is ideaal om de link te maken tussen de vroegere haven en de nieuwe ontwikkelingen langsheen het kanaal. We ontdekken nieuwe sites zoals de Upsite woontoren en Docks Bruxsel. Ook in Vilvoorde bouwt men aan een nieuw stadsgedeelte aan het water. We varen verder door de noordelijke groene rand, langs Grimbergen en Kapelle-o/d-Bos tot voor de sluis van Zemst. We keren en varen terug naar Brussel.

​16.15u:

Einde boottocht (Havenlaan / Sainctelette).

Voor grote groepen (min. 50 deelnemers):

€ 25,00 p.p. voor 4u. De boot is uitsluitend voor uw groep en er kan voor aangepaste catering gezorgd worden. Alle dagen mogelijk.

Voor kleinere groepen:

Gids geleide wandeling: € 90
+ rondvaart met de Waterbus (2u): € 6 p.p.
Vertrek Waterbus: Becokaai - Brussel om 10:00,
13:00 en 15:00 van maandag tot vrijdag en van 1/05 tot 31/10.

Onze schepen

Onze schepen kunnen 20 tot 350 genodigden verwelkomen voor een feest, teambuilding, uitstap, seminarie...
In het kader van de Corona-maatregelen beperken we de capaciteit van de schepen tot minder dan de helft, zodat ‘social distancing’ gerespecteerd kan worden. Aan boord worden ook handgel en informatiepanelen met duidelijke veiligheidsinstructies voorzien. Elk schip heeft zijn eigen sfeer, kader en inrichting en is uitgerust met bar, audio- en multimedia apparatuur. Varen kan vanuit verschillende opstapplaatsen, met of zonder catering.

Klik hier voor onze afhuurprijzen

Verdi

Verdi

Mozart

Mozart

Vivaldi

Vivaldi

Katima

Katima

Ark

Ark